Masła

Masło Shea Organic, Nierafinowane, ESENT,200 ml

Od maja 2021 nowa seria o intensywniejszej barwie !!! Masło SHEA pomimo nazwy jest  olejem roślinnym wytwarzany z nasion afrykańskiego drzewa z gatunku Masłosz Parka (Butyrospermum parkii lub inaczej  Vitellaria paradoxa). W postaci świeżej, nieprzetworzonej ma konsystencję pasty, barwę beżową do lekko zielono-beżowej, z delikatnym charakterystycznym zapachem.

Oferowane masło  jest pozyskiwane w procesie mechanicznego tłoczenia, na zimno jest masłem nierafinowanym.

More details

398 200ml

16,29 zł

Cena jednostkowa: 81,45 zł za litr

- +

Porównaj!

 
Opis produktu

Od maja 2021 nowa seria o intensywniejszej barwie !!! Masło SHEA pomimo nazwy jest  olejem roślinnym wytwarzany z nasion afrykańskiego drzewa z gatunku Masłosz Parka (Butyrospermum parkii lub inaczej  Vitellaria paradoxa). W postaci świeżej, nieprzetworzonej ma konsystencję pasty, barwę beżową do lekko zielono-beżowej, z delikatnym charakterystycznym zapachem.

Oferowane masło  jest pozyskiwane w procesie mechanicznego tłoczenia, na zimno jest masłem nierafinowanym.

Działanie:

W stosunku do masła rafinowanego , zdecydowanie szybciej i lepiej się wchłania, mocniej też odżywia skórę. Swoje właściwości kosmetyczne i dermatologiczne zawdzięcza wysokiej zawartości fitosteroli, trójterepyny, karitenów,.

Kwas cynamonowy oraz cykloartenol powoduje, że masło She jest naturalnym filtrem chroniących skórę przed działaniem promieni UV i opóźniających procesy jej starzenia. Jest także bogatym źródłem trójterpenów, dzięki czemu wykazuje działanie przeciwobrzękowe, przeciwzapalne, antybakteryjne, łagodzące, wygładzające, rewitalizujące oraz stymulujące krążenie krwi.

Stosowanie:

Masło można nanosić na wszystkie obszary skóry, włącznie z okolicą oczu.

Skład:

- naturalna allantoina;
- prowitamina A;
- witaminy F i E;
- nasycone i nienasycone kwasy tłuszczowe;
- woski.
 
Masło produkowane jest na terenie UE (UK) z surowców pochodzących z Afryki Zachodniej. Masło   jest dopuszczone do sprzedaży jako surowiec kosmetyczny na terenie EU i USA. Produkt posiada certyfikat Soil Association.
Pakowane jest w atmosferze gazu obojętnego. Naszą duma są stosowane opakowania wykonane ze specjalnie modyfikowanego metalu, całkowicie izolują olej od czynników zewnętrznych, nie wchodząc w jakiekolwiek reakcje z zawartością.

Szczególne drzewo..

Masło shea pozyskiwane jest z afrykańskiego drzewa Vitellaria paradoxa zwanego też drzewem karite, shea lub vitelaria. Drzewo shea (karite) jest afrykańskim dziko rosnącym drzewem występującym w pasie sawanny rozciągającym się od Senegalu na zachodzie kontynentu aż do zachodniej części Sudanu.

Drzewo shea jest rośliną długowieczną, zaczyna owocować po ok. 15 latach wzrostu a pełną produktywność osiąga po ponad 20 latach. Po osiągnięciu dojrzałości drzewo shea może owocować nawet przez ponad 200 lat. 
Z jednego drzewa zbiera się do 45 kg owoców. Drzewo w ytwarza owoce typu jagody, barwy żółtej lub żółtozielonej z dużym, do 2,5 cm dł. nasieniem. Nasiona są zabarwione na brunatno lub czerwono-brązowy kolor. Z każdego kilograma owoców można pozyskać 300 - 450 gramów nasion.

 

Masło Shea Nierafinowane powstaje przez tłoczenie na zimno nasion masłosza. Nasiona masłosza są zbierane i oczyszczane z resztek jagody.

Produkcja Masła Shea Nierfinowanego przebiega całkowicie bez użycia rozpuszczalników lub innych substancji chemicznych. W efekcie otrzymano naturalne masło w kolorze żółto- brązowym.  Masło jest wyjątkowo bogate w substancje aktywne, na przykład cenne składniki fenolowe, katechiny, kwas galusowy i kwas cynamonowy, które mają właściwości antybakteryjne, fungistatyczne, przeciwzapalne i chroniące skórę przed promieniami UV.

 

Cenne zastosowanie

Masło shea jest obecnie szeroko stosowanym składnikiem kosmetyków chroniacym skórę przed czynnikami zewnętrznymi (pogoda), promieniowaniem słonecznym (UV), fotostarzeniem, podrażnieniami. Masło shea wykorzystywane jest w tradycyjnej medycynie przy zapaleniach skóry, dermatozach, egzemie. Masło shea stosowane jest również w profilaktyce i hamowaniu powstawania rozstępów skóry.

Masło shea charakteryzuje się wysoka zawartością kwasów tłuszczowych (oleinowy, stearynowy, linoleinowy) oraz znaczna ilością frakcji niezmydlających się co stanowi o wysokiej wartości masła shea jako czynnika nawilżającego i podtrzymujacego elastyczność skóry.

Kosmetyczne atrybuty masła shea

efektywny emolient i nawilżacz skóry
przywraca elastyczność i sprężystość skóry
działa przeciwzapalne i łagodzi podrażnienia
nadaje miękkość włosom
podnosi SPF naturalnych filtrów UV
pomaga stabilizować i modyfikować lepkość emulsji

Specyfikacja

INCI: Butyrospermum Parkii (Shea) Fruit Butter

Typ: Masło Shea Nierafinowane tłoczone na zimno

Synonimy: Masło Karite, Olej z Masłosza, Masłosz Parka, Butyrospermum paradoxum, Vitellaria paradoxa,

 

 

 

 

 
Cechy/certyfikaty/inne
Produkt NaturalnyTAK
Zapach NaturalnyTAK
Łagodne składniki myjąceTAK

Napisz opinię

Masło Shea Organic, Nierafinowane, ESENT,200 ml

Od maja 2021 nowa seria o intensywniejszej barwie !!! Masło SHEA pomimo nazwy jest  olejem roślinnym wytwarzany z nasion afrykańskiego drzewa z gatunku Masłosz Parka (Butyrospermum parkii lub inaczej  Vitellaria paradoxa). W postaci świeżej, nieprzetworzonej ma konsystencję pasty, barwę beżową do lekko zielono-beżowej, z delikatnym charakterystycznym zapachem.

Oferowane masło  jest pozyskiwane w procesie mechanicznego tłoczenia, na zimno jest masłem nierafinowanym.

Napisz opinię

 
Opinie(9)
2019-05-25
Ada Kobusiewicz

Pachnie przyjemnie - rodzynkami! Przed rozsmarowaniem trzeba nabrać troszkę w dłonie i rozgrzać, to się wtedy pięknie rozsmarowuje i całkiem nieźle wchłania jak na masło. Można stosować przy AZS. Smarowałam ciążowy brzuch i faktycznie nie miałam ani jednego rozstępu.

  • Czy ten komentarz był dla Ciebie użyteczny?
  • (1) (0)
2018-03-17
rewelacja

masełko kupiłam dla dwulatki. troche ciężko się rozprowadza ale córka lubi masaże także jest zadowolona. poza tym skóra jest mięciutka i się nie lepi. bardzo dobry zakup i alternatywa dla chemicznych balsamów dla dzieci których niestety jest tyle na rynku;(

  • Czy ten komentarz był dla Ciebie użyteczny?
  • (1) (0)
2017-05-05
Polecam

Smaruje synka. Swietnie nawilża skóre. Łagodzi podrażnienia. Synek początkowo miał problemy ze skórą, a od czasu jak zaczęliśmy uzywac tego masła cała skóra jak ,,pupa niemowlaka"

  • Czy ten komentarz był dla Ciebie użyteczny?
  • (0) (0)
2016-11-26
kocham :)

podstawa tworzenia moich kosmetyków

  • Czy ten komentarz był dla Ciebie użyteczny?
  • (0) (0)
2016-10-26
Pomaga alergikom

Stosuję to masło na co dzień u mojego alergicznego dziecka z AZS. Natłuszczam nim ciało i twarz, odstawiłam inne emolienty. To podstawowy kosmetyk w naszym domu, stosowany przez wszystkich członków rodziny.

  • Czy ten komentarz był dla Ciebie użyteczny?
  • (0) (0)
2016-03-06
Komentarz użytkownika

Charakterystyczny zapach do którego da się przyzwyczaić :-) Skutecznie nawilża bardzo suchą skórę oraz łagodzi widoczne podrażnienia.

  • Czy ten komentarz był dla Ciebie użyteczny?
  • (1) (0)
2016-02-02
Komentarz użytkownika

Jestem zadowolona z zakupów. Błyskawiczna wysyłka! Polecam wszystkim. Będę tu zaglądać w przyszłości.

  • Czy ten komentarz był dla Ciebie użyteczny?
  • (0) (0)
2016-02-02
Komentarz użytkownika

Na początku drażnił mnie nieco zapach, ale teraz już się przyzwyczaiłam i uważam, że jest nawet przyjemny. Samo masło jest super.

  • Czy ten komentarz był dla Ciebie użyteczny?
  • (0) (0)
2016-02-02
Komentarz użytkownika

Zapach niezbyt przyjemny, ale to mało ważne- wolę naturalne produkty bez perfum :) Masło bardzo fajne, dobrze nawilża

  • Czy ten komentarz był dla Ciebie użyteczny?
  • (0) (0)

Produkty powiązane, warto zainteresować się także:

23 innych produktów w tej samej kategorii:

Brak produktów

To be determined Przesyłka (domyślna 1)
0,00 zł Podatek
0,00 zł Razem:

Podane ceny są cenami brutto

Realizuj Zamówienie