Nasiona na kiełki

Gryka - nasiona na kiełki GEO, certyfikowane, 90g, Bavicchi
30%
mniej

Uszkodzone opakowanie, Gryka - nasiona na kiełki GEO, certyfikowane, około 90g, Bavicchi (ZGS0103)

8003419011683

Uszkodzone opakowanie

Te pędy są bardzo bogate w witaminy z grupy B, a także w potas, fosfor, wapń i lecytynę. Zawierają rutynę oraz witaminę P. Działają na organizm odkwaszająco, uelastyczniają naczynia krwionośne, zapobiegają miażdżycy i osteoporozie. Wspomagają pracę układu immunologicznego i stanowią naturalny probiotyk.

More details

Reduced price!
Nowość!

4,89 zł

6,99 zł
Cena jednostkowa: 54,36 zł za kg
Uwaga: Ostatnia sztuka!

- +

Porównaj!

 
Opis produktu

8003419011683

Uszkodzone opakowanie

Gryka - ekologiczne, certyfikowane nasiona na kiełki GEO, około 90g, Bavicchi

Nazwa botaniczna: Fagopyrum Esculentum

Te pędy są bardzo bogate w witaminy z grupy B, a także w potas, fosfor, wapń i lecytynęZawierają rutynę oraz bioflawonoidy,
znane również jako witamina P.

Stanowią dobre źródło białka. Działają na organizm odkwaszająco. Dzięki zawartości rutyny uelastyczniają naczynia krwionośne i zapobiegają miażdżycy. Z kolei zawartość boru i wapnia czyni je naszymi sprzymierzeńcami w profilaktyce osteoporozy. Oprócz tego wspomagają pracę
układu immunologicznego, a dla jelit stanowią naturalny probiotyk
.

Czas ich kiełkowania jest dość długi: pęd jest gotowy, gdy czarny materiał siewny jest prawie całkowicie odłączony od pędu. 
Odpowiednia ilość wilgoci, ciepła i światła sprzyja pełnemu odłączeniu się łupiny. Nasiona są niewielkie, dlatego łatwo zbijają się w większe skupiska.
Aby tego uniknąć nie należy przesadzać z podlewaniem przez
 pierwsze 5-6 dni.
 

 

Dlaczego warto jeść kiełki?

Kiełki to rośliny w najwcześniejszej fazie rozwoju. Każde nasionko zawiera skumulowane składniki odżywcze, niezbędne do wytworzenia 
pierwszych pędów rośliny: witaminy, enzymy, składniki mineralne, cenne białka, tłuszcze oraz błonnik. Zasłużenie więc kiełki są nazywane
bombą witaminową

Przy tym zawarte w nich cenne są bardzo dobrze przyswajalne dla naszego organizmu.

Stanowią tzw. żywność funkcjonalną, która pozwala uzupełnić niedobory składników mineralnych i witamin, wspomaga funkcjonowanie układu odpornościowego, wykazuje działanie antynowotworowe oraz zmniejsza ryzyko zachorowań na choroby cywilizacyjne.

Dlaczego warto samodzielnie hodować kiełki?


Warto pamiętać, że najwięcej składników odżywczych, enzymów, witamin i minerałów, mają świeżo zebrane kiełki.
W sklepach można kupić rozwinięte już z nasionek pędy młodych roślin, jednak takie rozwiązanie ma kilka wad:

  • gotowe kiełki zawierają mniej wartości odżywczych, niż te z uprawy domowej - ich hodowla przebiega w halach, gdzie dostęp do światła jest ograniczony, a w transporcie, podczas magazynowania i przechowywania (nie zawsze w sklepowej lodówce) są narażone na dalsze ubytki wartościowych składników,
  • kiełki trzeba szybko spożyć - mogą zacząć pleśnieć lub więdną, szybciej tracą wartości odżywcze,
  • plastikowe opakowanie - nie zapewnia dostępu powietrza, co sprzyja rozwojowi pleśni, nie mówiąc już o tym, że zwiększa ilość produkowanych przez nas plastikowych śmieci...
  • wysoka cena - częste kupowanie gotowych kiełków to spory wydatek, zdecydowanie mniej zapłacimy za nasiona.

Samodzielna uprawa kiełków nie jest trudna ani pracochłonna. W dodatku jest dostępna przez cały rok.
Daje gwarancję, że spożywane przez nas kiełki są świeże i pełnowartościowe!
Różnorodność dostępnych nasion sprawia, że możemy próbować różnych kiełków i szukać swoich ulubionych smaków.


Jeśli chcesz wprowadzić do swojej diety więcej warzyw i mieć pewność, że nie są "pryskane",
uprawiaj swoje własne kiełki z dobrej jakości, certyfikowanych nasion.

 

Więcej wiadomości na temat hodowli kiełków znajdziesz w naszym artykule:
 Dlaczego warto jeść EKO kiełki?

 

Czym wyróżniają się kiełki Bavicchi?

Nasiona kiełków można kupić bez problemu, ale nie zawsze mamy pewność, z jakiego źródła pochodzą i jak zostały pozyskane. Organiczne nasiona na kiełki GEO firmy Bavicchi są pozyskiwane z upraw przyjaznych środowisku, w których nie stosuje się chemicznych środków ochrony i nawozów sztucznych.
Ich jakość jest poddawana kontroli i potwierdzona certyfikatem.

Jak wysiewać

Namocz nasiona na 10 godzin i usuń połamane. Dobrze wypłucz je pod wodą i umieść na kiełkownicy. Upewnij się, że są równomiernie rozłożone. 

Podlewaj dość obficie 2-3 razy dziennie.

Gotowe kiełki można przechowywać w lodówce przez kilka dni, wtedy nadal będą rosnąć.

Przed spożyciem kiełki należy umyć. 

Smacznego!

 

Termin przydatności do wysiewu: 3 lata

Waga opakowania: 90g

Trudność: 2

Śluzowate: Nie

Temperatura: 21

Wstępne kiełkowanie:po 10-12 dniach

Ilość nasion na plastikową tacę kiełkownicy Geo: 60g

Ilość nasion na tacę Geo Terra di Siena: 30g

Ilość nasion na słoik Geo Jar: 90g

 

Kiełki GEO to zdrowe żywienie dostępne dla każdego
niezależnie od pory roku!

 
Cechy/certyfikaty/inne
Ilość w kartonie15
Żywność EkologicznaTAK

Napisz opinię

Uszkodzone opakowanie, Gryka - nasiona na kiełki GEO, certyfikowane, około 90g, Bavicchi (ZGS0103)

8003419011683

Uszkodzone opakowanie

Te pędy są bardzo bogate w witaminy z grupy B, a także w potas, fosfor, wapń i lecytynę. Zawierają rutynę oraz witaminę P. Działają na organizm odkwaszająco, uelastyczniają naczynia krwionośne, zapobiegają miażdżycy i osteoporozie. Wspomagają pracę układu immunologicznego i stanowią naturalny probiotyk.

Napisz opinię

 
Opinie(0)

Na razie nie dodano żadnej recenzji.

30 innych produktów w tej samej kategorii:

Brak produktów

To be determined Przesyłka (domyślna 1)
0,00 zł Podatek
0,00 zł Razem:

Podane ceny są cenami brutto

Realizuj Zamówienie