Nasiona na kiełki

Czerwona rzodkiewka - nasiona na kiełki GEO, certyfikowane, 15g, Bavicchi

Kiełki rzodkiewką są bogate w składniki odżywcze, w szczególności w witaminy (A, B1, B2, C i PP) i minerały (żelazo, potas, wapń, magnez, sód i fosfor). Są niezwykle cenione ze względu na bogactwo witaminy C. Polecane są wspomagająco w przeziębieniach, zwłaszcza w infekcjach dróg oddechowych i zatok. Stanowią też dobre źródło siarki. Dzięki swojemu wyjątkowemu zabarwieniu uatrakcyjnią wygląd każdej sałatki.

More details

VRV1303

6,99 zł

Cena jednostkowa: 466,03 zł za kg

- +

Porównaj!

 
Opis produktu

Czerwona rzodkiewka - ekologiczne, certyfikowane nasiona na kiełki GEO, 15g, Bavicchi

Nazwa botaniczna: Raphanus Sativus

Kiełki rzodkiewką są bogate w składniki odżywcze, w szczególności w witaminy (A, B1, B2, C i PP) i minerały (żelazo, potas, wapń, magnez, sód i fosfor). Są niezwykle cenione ze względu na bogactwo witaminy C. Polecane są wspomagająco w przeziębieniach,
zwłaszcza w infekcjach dróg oddechowych i zatok. Stanowią też źródło siarki
, która działa na nasz organizm detoksykująco,
poprawiając jednocześnie kondycję włosów i paznokci. Mają działanie antyrakowe oraz żółciopędne.

Smak kiełków rzodkiewki czerwonej przywodzi na myśl korzeń rzodkiewki. Natomiast ich niewątpliwą zaletą jest piękne zabarwienie, które sprawi,
że uatrakcyjnią wygląd każdej sałatki. Można nimi urozmaicić także dania z jajek, pasty i twaróg.

Są bardzo łatwe do wyhodowania. Ponadto dodanie niewielkiej ilości tych kiełków do innych kiełkowanych przez nas roślinek będzie stanowiło dla naszej uprawy skuteczną ochronę przed pleśnią.

 

Dlaczego warto jeść kiełki?

Kiełki to rośliny w najwcześniejszej fazie rozwoju. Każde nasionko zawiera skumulowane składniki odżywcze, niezbędne do wytworzenia 
pierwszych pędów rośliny: witaminy, enzymy, składniki mineralne, cenne białka, tłuszcze oraz błonnik. Zasłużenie więc kiełki są nazywane
bombą witaminową

Przy tym zawarte w nich cenne są bardzo dobrze przyswajalne dla naszego organizmu.

Stanowią tzw. żywność funkcjonalną, która pozwala uzupełnić niedobory składników mineralnych i witamin, wspomaga funkcjonowanie układu odpornościowego, wykazuje działanie antynowotworowe oraz zmniejsza ryzyko zachorowań na choroby cywilizacyjne.

Dlaczego warto samodzielnie hodować kiełki?


Warto pamiętać, że najwięcej składników odżywczych, enzymów, witamin i minerałów, mają świeżo zebrane kiełki.
W sklepach można kupić rozwinięte już z nasionek pędy młodych roślin, jednak takie rozwiązanie ma kilka wad:

  • gotowe kiełki zawierają mniej wartości odżywczych, niż te z uprawy domowej - ich hodowla przebiega w halach, gdzie dostęp do światła jest ograniczony, a w transporcie, podczas magazynowania i przechowywania (nie zawsze w sklepowej lodówce) są narażone na dalsze ubytki wartościowych składników,
  • kiełki trzeba szybko spożyć - mogą zacząć pleśnieć lub więdną, szybciej tracą wartości odżywcze,
  • plastikowe opakowanie - nie zapewnia dostępu powietrza, co sprzyja rozwojowi pleśni, nie mówiąc już o tym, że zwiększa ilość produkowanych przez nas plastikowych śmieci...
  • wysoka cena - częste kupowanie gotowych kiełków to spory wydatek, zdecydowanie mniej zapłacimy za nasiona.

Samodzielna uprawa kiełków nie jest trudna ani pracochłonna. W dodatku jest dostępna przez cały rok.
Daje gwarancję, że spożywane przez nas kiełki są świeże i pełnowartościowe!
Różnorodność dostępnych nasion sprawia, że możemy próbować różnych kiełków i szukać swoich ulubionych smaków.


Jeśli chcesz wprowadzić do swojej diety więcej warzyw i mieć pewność, że nie są "pryskane",
uprawiaj swoje własne kiełki z dobrej jakości, certyfikowanych nasion.

 

Więcej wiadomości na temat hodowli kiełków znajdziesz w naszym artykule:
 Dlaczego warto jeść EKO kiełki?

 

Czym wyróżniają się kiełki Bavicchi?

Nasiona kiełków można kupić bez problemu, ale nie zawsze mamy pewność, z jakiego źródła pochodzą i jak zostały pozyskane. Organiczne nasiona na kiełki GEO firmy Bavicchi są pozyskiwane z upraw przyjaznych środowisku, w których nie stosuje się chemicznych środków ochrony i nawozów sztucznych.
Ich jakość jest poddawana kontroli i potwierdzona certyfikatem.

Jak wysiewać

Namocz nasiona na 10 godzin i usuń połamane. Dobrze wypłucz je pod wodą i umieść na kiełkownicy. Upewnij się, że są równomiernie rozłożone. 

Podlewaj 2-3 razy dziennie.

Gotowe kiełki można przechowywać w lodówce przez kilka dni, wtedy nadal będą rosnąć.

Przed spożyciem kiełki należy umyć. 

Smacznego!

 

Termin przydatności do wysiewu: 3 lata

Waga opakowania: 15g

Trudność: 3

Śluzowate: Nie

Temperatura: 21

Wstępne kiełkowanie:po 4-6 dniach

Ilość nasion na plastikową tacę kiełkownicy Geo: 15g

Ilość nasion na tacę Geo Terra di Siena: 10g

Ilość nasion na słoik Geo Jar: 30g

 

Kiełki GEO to zdrowe żywienie dostępne dla każdego
niezależnie od pory roku!

 
Cechy/certyfikaty/inne
Ilość w kartonie15
Żywność EkologicznaTAK

Napisz opinię

Czerwona rzodkiewka - nasiona na kiełki GEO, certyfikowane, 15g, Bavicchi

Kiełki rzodkiewką są bogate w składniki odżywcze, w szczególności w witaminy (A, B1, B2, C i PP) i minerały (żelazo, potas, wapń, magnez, sód i fosfor). Są niezwykle cenione ze względu na bogactwo witaminy C. Polecane są wspomagająco w przeziębieniach, zwłaszcza w infekcjach dróg oddechowych i zatok. Stanowią też dobre źródło siarki. Dzięki swojemu wyjątkowemu zabarwieniu uatrakcyjnią wygląd każdej sałatki.

Napisz opinię

 
Opinie(0)

Na razie nie dodano żadnej recenzji.

Produkty powiązane, warto zainteresować się także:

30 innych produktów w tej samej kategorii:

Brak produktów

To be determined Przesyłka (domyślna 1)
0,00 zł Podatek
0,00 zł Razem:

Podane ceny są cenami brutto

Realizuj Zamówienie