Surowce kosmetyczne

Lanolina bezwodna, EP9, 100 g, Esent

Lanolina, surowiec (wosk) pochodzenia odzwierzęcego, otrzymywana w procesie czyszczenia owczej wełny. Lanolina poddawana jest procesowi odwodnienia (stąd jej nazwa bezwodna).

More details

16,99 zł

Cena jednostkowa: 169,90 zł za kg
Już wkrótce w naszym sklepie

Porównaj!

 
Opis produktu

Lanolina bezwodna, EP9, 100 g

Lanolina, surowiec (wosk) pochodzenia odzwierzęcego, otrzymywana w procesie czyszczenia owczej wełny. Lanolina poddawana jest procesowi odwodnienia (stąd jej nazwa bezwodna).

W temperaturze 20oC lanolina , ma postać gęstej, ciągnącej masy, o barwie kremowej.
Lanolina nie rozpuszcza się w tradycyjnym tego słowa znaczeniu w wodzie, natomiast jest w stanie wchłonąć wodę (wraz z rozpuszczonymi w wodzie składnikami aktywnymi) do 200% swojej wagi, tworząc emulsje. Rozpuszcza się dobrze w tłuszczach.

Lanolina bezwodna zawiera w swym składzie :


cholesterol, izocholesterol, lanosterol, dihydroergosterol, dihydrolanosterol, metacholesterol, hydroksycholesterol, alkohol lanylowy, cetylowy i cerylowy, kwas cerotynowy, kwas karnaubowy, kwas palmitynowy i kwas stearynowy. Farmakopea Europejska wprowadziła wymóg badania zawartości pestycydów w lanolinie; ich ilość nie może przekraczać 1 ug/kg.

Działanie.

Lanolina, ma zdolność przenikania w głąb skóry. Na powierzchni tworzy cienku mocno tłusty film, izolujacy skórę od niekorzystnych warunków zewnętrznych (suche powietrze, mrozy itp), zmiękcza naskórek i wygładza skórę. Dzięki możliwości łączenia się taz z tłuszczami jak i wodą jest naturalnym emulgatorem.

Stosowanie.

W przemyśle kosmetycznym (tak tym wielkim jak i w tym domowym), wykorzystywana jest jako składnik natłuszczajacy i nawilżajacy, emulgator, oraz środek transportujący składnik aktywne w głąb skóry.
Stosuję sie jako dodatek do kremów, pomadek, mydeł.

 
Cechy/certyfikaty/inne
Produkt NaturalnyTAK

Napisz opinię

Lanolina bezwodna, EP9, 100 g, Esent

Lanolina, surowiec (wosk) pochodzenia odzwierzęcego, otrzymywana w procesie czyszczenia owczej wełny. Lanolina poddawana jest procesowi odwodnienia (stąd jej nazwa bezwodna).

Napisz opinię

 
Opinie(1)
2018-11-28
Bardzo dobrej jakości lanolina

Używam i przy pielęgnacji dziecka i do kuracji lanolinowej. Nigdy nie zdarzyło mi się,żeby kuracja się rozwarstwiła i wełniaki świetnie trzymają :)

  • Czy ten komentarz był dla Ciebie użyteczny?
  • (0) (0)

Produkty powiązane, warto zainteresować się także:

30 innych produktów w tej samej kategorii:

Brak produktów

To be determined Przesyłka (domyślna 1)
0,00 zł Podatek
0,00 zł Razem:

Podane ceny są cenami brutto

Realizuj Zamówienie